Stop duhanit,smoking kid

Në ditën ndërkombëtare kundër Duhanit, Instituti për Shëndetin Publik njofton që 40% e shqiptarëve pi rreth një paketë cigare në ditë dhe u bën apel të gjithëve të lënë cigaren duke treguar të mirat afatshkurta, afatmesme dhe afatgjata të një jete pa duhan. Continue reading “Stop duhanit,smoking kid”

Advertisements

Ushtrimet fizike përmirësojnë kujtesën

Sipas ekspertëve, ushtrimet fizike ndikojnë në qarkullimin më të mirë të gjakut në tru që ndikon në kujtesën dhe të mësuarit. Po ashtu, sipas po të njëjtit studim, thuhet se të vrapuarit ndikon që të kemi mendime më të qarta dhe disponim më pozitiv. Continue reading “Ushtrimet fizike përmirësojnë kujtesën”

Raporti 1 në 20 vajza abortojnë

Numri i aborteve nga vajzat e reja (të moshës 15-19 vjec) është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Një në njëzet aborte kryhet nga gjimnaziste dhe studente.

Continue reading “Raporti 1 në 20 vajza abortojnë”

Advertisements

275 mijë gra vdesin nga kanceri i mitrës

Kanceri ne miter shkaktohet nga disa lloje virusi të papilomës (HPV Human Papilloma Virus), që transmetohet përmes aktit seksual. Continue reading “275 mijë gra vdesin nga kanceri i mitrës”

Advertisements

5 sinjale për parandalimin e kancerit

Kanceri është sëmundja më e përhapur në botë. Pothuajse 1/3 e të rinjve në botë janë të diagnostifikuar me kancer për shkak se ata nuk i njohin simptomat e sëmundjes, ka treguar një studim i ri.

Continue reading “5 sinjale për parandalimin e kancerit”

Advertisements

“Save your mouth”, 5 mijë e të anketuarëve nuk lajnë dhëmbët para gjumit

Sipas studimit të bërë në internet nga kampanja “Save your mouth” me 10 mijë të rritur, ka rezultuar se gjysma e tyre fle pa larë dhëmbët. Continue reading ““Save your mouth”, 5 mijë e të anketuarëve nuk lajnë dhëmbët para gjumit”

Advertisements

684 individë me sindromën down në Shqipëri

Dita Botërore e Sindromës Down shënon 11 vjetorin e saj më 21 mars. Në Shqipëri jetojnë rreth 684 individë me sindromën Down. Individët me sindromën Down gëzojnë të drejta të barabarta me personat e tjerë si fëmijët ashtu dhe të rriturit. Kjo përfshin mundësinë e pjesëmarrjes së plotë në komunitetet ku jetojnë. Continue reading “684 individë me sindromën down në Shqipëri”

Advertisements

Dhjetëra vetë më shumë të infektuar me HIV AIDS se vitin e kaluar

Për vitin 2015 u zbuluan 87 persona të prekur nga AIDS në një fazë të zhvilluar, sa 6 prej tyre humbën jetën. Sipas Zërit të Amerikës, janë mbi 870 persona me HIV AIDS, prej të cilët 613 janë meshkuj, 257 femra dhe 40 fëmijë. Continue reading “Dhjetëra vetë më shumë të infektuar me HIV AIDS se vitin e kaluar”

Advertisements

Heroina, droga më e konsumuar nga të rinjtë

Numri i përdoruesve në Shqipëri shkon deri në 40 mijë sipas statistikave të INSTAT. Grupmosha e përdoruesve është 15-20 vjec, ndryshe nga vendet e tjera të bote, përdoruesit e drogës në vendin tonë, marrin kryesisht si heroinë dhe kokainë. Continue reading “Heroina, droga më e konsumuar nga të rinjtë”

Advertisements

200 vetëvrasje dhe 400 përpjekje për t’u vetëflijuar brenda vitit në Shqipëri

Numri i vetvrasjeve është rritur ndjeshëm vitet e fundit në Shqipëri. Një dukuri sociale kjo, me përmasa alarmante për një vend në post-tranzicion. Duke u referuar forumeve psikologjike, bëhet fjalë për 200 vetëvrasje në vit dhe 400 tentativa të tjera, për t’u vetëflijuar.

Continue reading “200 vetëvrasje dhe 400 përpjekje për t’u vetëflijuar brenda vitit në Shqipëri”

Advertisements