Stop duhanit,smoking kid

Në ditën ndërkombëtare kundër Duhanit, Instituti për Shëndetin Publik njofton që 40% e shqiptarëve pi rreth një paketë cigare në ditë dhe u bën apel të gjithëve të lënë cigaren duke treguar të mirat afatshkurta, afatmesme dhe afatgjata të një jete pa duhan.

Në Shqipëri fenomeni është në përhapje gjithnjë e më të madhe, sidomos mes grave dhe të rinjve. Gratë dhe vajzat shqiptare përbëjnë 18% të duhanpirësve në vend (kundrejt 21% të mesatares evropiane).

Ndërsa fenomeni tek të rinjtë po bëhet gjithnjë e ma alarmues sepse ata e nisin duhanin në moshë gjithnjë e më të vogël. Studimet flasin për 16,7% të adoleshentëve në moshën 13 deri 15 vjeç që pinë rregullisht duhan.

Smoking kid është një video sensibilizuese kundër duhani dhe i referohet të rinjve shqiptarë

Aktualisht duhanpirja është shkaku i dytë i vdekjeve në botë (pas tensionit të lartë). Vdesin çdo vit rreth 6 milionë persona nga sëmundjet që lidhen më pirjen e duhanit e të dhënat nuk janë premtuese.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s