Alpinizmi, përmirëson shëndetin mendor

Alpinizmi është një sport që të dhuron adrenalinë sepse kombinon sfidën e ngjitjes me motovimin. Alpinizmi  redukton sëmundjet e shëndetit mendor si p.sh.,  ankthin dhe depresionin.

Gjatë intervistës për Huffington Post, alpinisti profesionist i “North Face”, Aleks Xhonson, thotë: “Unë mendoj se alpinizmi ndihmon në funksionimin mendor. Lëvizja shpesh kërkon ndërgjegjësimin e trupit dhe zgjidhjen e problemeve. Alpinizmi kërkon taktikën e duhur, në mënyrë që të realizohet siç duhet ngjitja.”

Gjithashtu, sipas studimeve më të fundit, ngjitja i ndihmon njerëzit me dispraksi (një çrregullim për sa i përket zhvillimit koordinues) që të përmirësojnë  lëvizjet e tyre të trupit.

Përveç kësaj, hulumtimet e besueshme theksojnë se koha e kaluar jashtë në natyrë ndihmon në përmirësimin e kujtesës, zvogëlon simptomat e ADHD. Kjo  mund t’ju inkurajojë.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s