Heroina, droga më e konsumuar nga të rinjtë

Numri i përdoruesve në Shqipëri shkon deri në 40 mijë sipas statistikave të INSTAT. Grupmosha e përdoruesve është 15-20 vjec, ndryshe nga vendet e tjera të bote, përdoruesit e drogës në vendin tonë, marrin kryesisht si heroinë dhe kokainë.

Sipas drejtorit të qendrës për trajtimin e të droguarve, “Aksion Plus”, Genc Muçollari, rreth 10 % e këtyre përdoruesve janë fëmijë politikanësh ose intelektualësh nga fusha të ndryshme të kulturës dhe artit. Sipas tij, metadoni është ilaçi që “zëvendëson”, drogën si dhe për kategoritë e personave që trajtohen vazhdimisht në këtë qendër.

Heroin

Metadoni është në formën e tabletave që përmbajnë 5mg, 10mg ose 40mg. Tabletat zakonisht merren nga goja, por ka edhe tableta që shkrihen në ujë dhe administrohen në doza të ndryshme pudër, që gjithashtu shkrihet në ujë, që matet dhe shpërndahet nga një pompë automatike. Në këtë mënyrë dozat mund të maten dhe në 1 ose 2 mg. Për shumicën e njerëzve efekti i metadonit zgjat 24-36 orë në një marrje të vetme.

Metadoni është përdorur për disa vjet si trajtim si kundërveprues për heroinën. Ka veprim të gjatë dhe mund të merret vetëm një herë gjatë ditës. Gjendet në formë të lëngët dhe merret nga goja pa e injektuar në ndonjë pjesë të trupit. Nuk ka efekt eufozorant dhe shmang simptomat e zverdhjes pa nxitur varësinë psikologjike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s