15% e të rinjve shqiptarë ndjekin arsimin profesional

Arsimi profesional po kalon një krizë vitet e fundit, duke mos u përputhur me nevojat e tregut të punës. Faktor pengues mbetet familja, e cila nuk priret që të nxisë të riun drejt arsimit profesional. 

Sipas të dhënave të Ministrisë së Arsimit dhe Sportit, në Shqipëri vetëm 15% e maturantëve vazhdojnë studimet e larta në shkolla profesionale, ndërkohë që në Europë kjo shifër shkon rreth 40%.

Arsimi-profesional-300x187

Sipas studimit të tregut të punës së ndërmarrë nga Universiteti “Marin Barleti” , zhvillimi dinamik i biznesit  në një kontekst gjithnjë e më konkurrues kërkon edukimin e një grupi të ri punonjësish dhe menaxherësh të ardhshëm. Me anë të njohurive dhe aftësive të përfituara nga arsimi profesional, Shqipëria do mund të zgjerojë investimet vendase dhe të rrisë bashkëpunimin me biznesin e huaj.

laptop-keyboard-with-glasses-pv

Merita Mema është ndjekëse e disa kurseve (Sekretari-kompjuter, parukeri-estetikë etj.) pranë Qendrës së Forminimit Profesional në Durrës. Për t’u informuar për  përvojën e saj, dëgjoni intervistën në vijim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s